
Nog een paar nachtjes slapen en dan is er in Nederland weer de Oranjegekte, geen ander land in de wereld wordt zo geassocieerd met de kleur Oranje. Maar waarom eigenlijk? De Nederlandse vlag is toch echt rood-wit-blauw en toch kleden wij ons als oranje beesten tijdens sportevenementen en Koningsdag. Sophie ging voor jouw op onderzoek uit!
De neef René van Chalon
In 1533 werd onze Vader des Vaderlands Willem van Oranje geboren in Dillenburg, Duitsland als Willem van Nassau. Helaas voor Willem is Nassau geen kleur maar een graafschap. Gelukkig voor onze Willem had hij een neef genaamd René van Chalon, deze neef was destijds de baas over het Franse prinsdom Orange. Toen hij kwam te overlijden erfde onze Willem op 11-jarige leeftijd prinsdom Orange en de titel ‘van Oranje’ van zijn neef. Vervolgens gaat Willem van Oranje braaf naar school, volbrengt hij zijn opvoeding aan het Keizerlijke hof in Brussel, belooft hij trouw aan de katholieke kerk en vanaf toen was hij Willem de Prins van Oranje.
De Tachtigjarige Oorlog
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had Willem van Oranje een vlag nodig om herkenbaar te zijn, dit werd de princevlag. Deze vlag was oranje-wit-blauw, vandaar ‘Oranje Boven!’. In 1579 werd Nederland onafhankelijk en was dit de officiële vlag om vervolgens na een aantal jaar vervangen te worden door rood-wit-blauw. Waarom dit gebeurde is niet duidelijk, men zegt dat rood een duidelijker kleur was dan oranje en dat de kleur ’te duur’ zou zijn. Maar goed tegenwoordig is er ook nog de oranje wimpel bij de Nederlandse vlag om het goed te maken. Dankzij René van Chalon bestaat er dus zo iets als de Oranjegekte!
Oranjegekte betekend ook korting!
Nog leuker dan de kleur oranje is de korting die je altijd weer kan krijgen. Nu met het WK 2014 barstten de webwinkels weer los met hun WK kortingen en aanbiedingen, altijd een goed moment om van te profiteren. Om te zorgen dat je niet verdwaald heeft Sophie hier een overzicht met alle WK kortingen van dit moment.
Andere mensen bekeken ook deze kortingen: