
De zomervakantie wordt door vele Nederlandse jonge ouders niet gezien als een vakantie. Sterker nog, 26% beschouwt deze vakantieperiode als een stressvolle periode. Dit blijkt uit een onderzoek van e-Kortingscode.nl onder 1.312 ouders met kinderen jonger dan 12 jaar. De voornaamste reden die gegeven wordt is dat het zorgen voor vrije kinderen moeilijk te combineren is met werk.
In het lagere onderwijs hebben scholieren vaak veel vakantie, meer dan hun ouders. De zomervakantie van scholieren duurt gemiddeld zes weken. Dat is vaak meer dan dat werknemers aan vakantiedagen kunnen opnemen. Het onderzoek richt zich op hoe jonge ouders tegen de zomervakantie aankijken. Uit het onderzoek blijk dat een deel van deze ouders de zomervakantie als stressvol kunnen ervaren.
Verlangen naar vroeger
Veel ouders gaven aan dat ze ernaar uitkijken dat hun kinderen naar de basisschool zouden gaan. Ze waren dan niet meer afhankelijk van de kinderopvang/crèche. Maar toch vergistten zij zich in de schoolvakanties waar ze nu aan vast zitten. Ongeveer een kwart van de ondervraagde ouders (23%) zegt deze nieuwe situatie minder gunstig te vinden dan voorheen.
De ideale zomer
De ouders werden ook gevraagd wat voor acties ze ondernemen om de zomervakantie zo ideaal mogelijk te regelen. Een oplossing die gekozen wordt, is je kind of kinderen naar een zomerkamp sturen: 18% doet dit of zou dit overwegen. Zo’n 45% neemt voor bepaalde dagen een oppas (betaalde oppas of familie) en 31% kiest voor buitenschoolse opvang. De meest populaire oplossing de gekozen wordt is het opnemen van vakantiedagen, namelijk 89%. Veel van deze dagen worden gebruikt om samen met de kinderen op vakantie te gaan.