
Bij onderhandelen wordt vaak gedacht aan de plaatselijke markt, een slimme techniek die je niet zo snel zou toepassen bij de aanschaf van een wasmachine bijvoorbeeld. Maar deze techniek kan jouw veel geld besparen als je van te voren al informatie opzoekt over het specifieke product en wat de adviesprijs is bijvoorbeeld. Voordat je gaat onderhandelen is het slim om te bepalen hoeveel je maximaal wil uitgeven, zodat je niet te veel uitgeeft.
Wanneer wel en wanneer niet
Onderhandelen is een slimme techniek minst je weet wanneer je deze techniek kan gebruiken. Sommige sectoren zijn niet geschikt voor onderhandelen, zoals de woonwinkels waar meubelen worden verkocht. Maar op keukens kan wel onderhandeld worden en zo ook voor huishoudelijk apparatuur. Afdingen hoeft niet alleen op producten maar kan ook bepaalde diensten zoals een makelaar of notaris. Waar je wel op moet letten zijn leningen, tegenwoordig kan voor bijna elke grote aankoop een lening worden afgesloten, ook al klinkt het mooi, uiteindelijk betaal je altijd meer dan je eigenlijk hoeft.
Door te onderhandelen bespaar je flik veel geld
Zoals gezegd onderhandelen is niet iets waar je meteen aan denkt bij de aanschaf van een nieuwe keuken of witgoed bijvoorbeeld, ook kan het jouw veel geld besparen. De Consumentenbond heeft al eens onderzoek gedaan en kwam tot de conclusie dat het echt werkt als je onderhandelt. Tijdens het onderzoek werden zo 2000 mensen ondervraagt, waarvan 60% soms onderhandelt en hiervan hadden 80% een korting gekregen op hun aankoop. Onder de mensen die succesvol waren bij het onderhandelen werd zo €500,- gemiddeld aan kortingen gewonnen.
Hoe begin je?
Allereerst is er niks mis met korting krijgen, sommige mensen kunnen zich schamen als zij om korting gaan vragen. Onderhandelen kan je niet alleen veel geld besparen maar het is ook nog een leuke bezigheid. Dus hoe begin je met onderhandelen? Hier zijn een aantal vaste stappen die je moet volgen: Stap 1: Verzamel al de informatie die je kan vinden over het product. Stap 2: Verzamel dezelfde soort winkels bij elkaar. Stap 3. Beslis in wat voor winkel je graag wil onderhandelen, er is een groot verschil tussen een BCC of een lokale specialist. Een specialist heeft bijvoorbeeld een kleinere marge. Stap 4. Ga naar de winkel, en begin met de onderhandeling. Stap 5. Begin met een korting voor te stellen, mocht de verkoper daar niet op in gaan, vraag de verkoper dan om een voorstel te doen. Stap 6. Speel het spelletje hard, maar blijf altijd vriendelijk met een grote glimlach. Stap 7. Lukt het niet? Zoek een andere korting, bijvoorbeeld een gratis product bij je aankoop. Stap 8. Sluit de deal, maar je kan altijd nee zeggen als er echt niet mee eens bent. Nog wat tips: Tip 1. Onderhandel rond sluitingstijd van de winkel, een verkoper is dan sneller overgehaald dan overdag. Tip 2. Neem lekker de tijd, een verkoper zal alleen maar balen als na een 15 minuten onderhandelen geen verkoop gedaan is. Tip 3. Kom je er niet uit? gewoon nee zeggen en weglopen, uiteindelijk gaat het om jouw geld. Tip 4. Met ze tweeën ben je sterker, als het kan neem dan iemand mee naar de onderhandeling. Deze gemakkelijke stappen en tips kunnen jouw uiteindelijk veel geld besparen, schaam je niet en vraag om korting bij je aankoop. Good luck!